Publicerad den Lämna en kommentar

Genesis P-Orridge i Stockholm 1984

Psychic TV gästade Stockholm 1984 och spelade bland annat på Kolingsborg. Vi träffade gruppens frontfigur Genesis P-Orridge och intervjun med honom gavs 1995 ut i sin helhet som nummer tre av Fanfar!
Fanfar! nummer 3 om Genesis P-OrridgeDen andra utgåvan från tidskriften Fanfar! blev en byrålådsrensning. 1984 var Psychic TV i Stockholm och jag fick möjligheten att intervjua Genesis P-Orridge för Länstidningen i Södertälje. Efter att en kortare version blev publicerad låg utskriften av hela intervjun i en byrålåda och skräpade. I samma anda som premiärnumrets tre intervjuer med Lars Cleveman kändes det 1995 helt rätt att ge ut intervjun med Mr P-Orridge i sin helhet.
Det hör till historien att Psychic TV var mina största idoler vid den här tiden. Genesis P-Orridge var en sorts halvgud och den grenen av industrimusiken var oerhört attraherande för mig.
Dagen innan spelningen uppträdde Genesis P-Orridge med någon sorts performance eller föreläsning (eller kombination av dessa) på Konstfack. Jag letade mig dit och vågade fråga honom om jag kunde göra en intervju dagen efter. “Visst”, blev svaret, “men jag kan väl ringa dig på förmiddagen, så bestämmer vi mer exakt”. Det där borde väl i andra fall betyda att han på ett snyggt sätt ville få iväg mig, men faktiskt – redan på morgonen kom det en påringning från Genesis P-Orridge.
Jag minns att min första tanke efter att samtalet avslutats var – “den här telefonen måste sparas för alltid”. (Nej, jag har den inte kvar.)
Intervju gick bra. Genesis P-Orridge var mycket älskvärd, uppmärksam och precis så intensiv som man kan vänta sig av en person som ägnat – och ägnar – sitt liv åt en övertygelse.
Om du är intresserad av Genesis P-Orridge, Psychic TV och föregångaren Throbbing Gristle kan jag rekommendera boken Wreckers of Civilisation – The Story of COUM Transmission & Throbbing Gristle av Simon Ford, utgiven på Black Dog Publishing 1999. Den ger bland annat en fördjupad bild av de tidiga åren och den samtid som färgade in Genesis P-Orridge.
Fanfar! nummer 3 finns fortfarande i lager, så är du intresserad av ett exemplar så är det bara att höra av sig till oss.
Intervjun med Genesis P-Orridge gjordes av Magnus Nilsson, som också tog alla foton i numret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *