Publicerad den Lämna en kommentar

Fanfar! föregicks av fanzinet Kaspar Hauser

Kaspar Hausers första och enda nummer (foto: Magnus Nilsson)

I juni 1983 utkom det första numret av fanzinet Kaspar Hauser. Det blev också det sista numret, men erfarenheterna från utgivningen resulterade flera år senare i starten av Fanfar!
När jag gick första året på gymnasiet var jag på väg från ett politiskt intresse till en passion för musik, jag var också på väg ur punken och in i andra avvikande kulturyttringar; inte minst lockade industrimusik och mer konstnärliga varianter av rockmusik.
Utöver att jag var ung och oerfaren, så märks detta bort från och till något ganska tydligt i det enda numrets väldiga spretighet. Här ryms en intervju med den då näst intill helt bortglömde poeten Åke Hodell, långa porträtt av samtida tidstypiska band som La Crosse och Strasse, en onödigt ointressant intervju med Henrik Venant i Underjordiska Lyxorkestern och lite blandade recensioner av skivor och konserter som råkade hamna i min väg.
Nu har det runnit mycket vatten under broarna sedan Kaspar Hauser gavs ut och jag tycker att man får förlåta sig själv för en och annan skämskudde under livets resa. När jag nu bläddrar igenom ett av mina fåtal sparade exemplar slås jag ändå av den ursäktande tonen, att ingenting får löpa linan ut och att ansatsen ofta är pretentiös men tas ned med ett halvhjärtat skämt.
Något år senare kom jag att praktisera på musiktidningen Schlager, och just den här fegheten togs ur mig av tidningens chefredaktör Håkan Lahger. Jag hade som uppgift att recensera Bengt Ohlssons debutbok Dö som en man, sa jag och lämnade in en ganska mjäkig text. Den fick underkänt med uppmaningen “skriv som du tycker istället”. Det var en bra skola.
Man ska väl tänka på att detta var långt före webbens dagar. För en tonåring var det dyrt att gå till ett tryckeri med sitt fanzine, jag hade ingen egen kamera och man fick låna ihop till bandspelare och annat som behövdes. Det var säkert en bidragande orsak till att det inte blev fler nummer.
I Kaspar Hauser nummer 1/1983 i övrigt:

  • Intervju med Simple Minds av Ulf Waldecrantz
  • Intervju med Abcess Exil av Annicka Lang
  • Intervju med Untermensch av Magnus Nilsson
  • Konsertrecension av Monochrome Set på Kolingsborg, Stockholm av Magnus Nilsson

Dessutom är numret fullt med fantastiska fotografier tagna av Måns Edwall, bland annat från konserter med Sex Pistols, The Clash och Simple Minds i Stockholm. Omslagsbilden är också tagen av Måns Edwall och det är Fred Asp, då trummis i Måns band Alien Beat, på bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *