Publicerad den Lämna en kommentar

”Chockerande bra” – 22 för mångas debut på vinyl efter 43 år

22 för många: Yrkesmördare i livets tjänst på vinyl

Det är dags att presentera 22 för mångas första kassett-LP. På vinyl. Efter 43 år. ”Chockerande bra” var rubriken när Jan Gradvall skrev om skivan i Dagens Industri Weekend.

Resan har varit lång. För tjugo år sedan började vi att pratade om att lyfta 22 för många och deras inflytelserika musik. 22 för många var bandet som utmanade allt och alla i postpunkens gryning. 22 för många hade oförtjänt glömts bort. På Wikipedia ifrågasattes till och med om gruppen ens hade funnits.

Denna strävan ledde till att Conny Nimmersjö från Fanfar! och Mikael Söderlund från 22 för många började bestiga berg av mastertejper och rullband i olika containrar och lagerlokaler, arvegods från skivbolag som MNW och Mistlur. Tyvärr inte ett spår av 22 för mångas mytomspunna inspelningar.

Men så hittade Micke Söderlund två mystiska tejper hemma på vinden.

“3/5/81” – det är inspelningsdatumet som står skrivet på kartongen till den ena av de två tejper som Micke hittade. Vi skickade tejperna till Sveriges Ljudmigreringscentrum i Gamleby för att restaurera dem. Till vår glädje höll tejperna fortfarande god kvalitet, och de innehöll faktiskt hela den första kassett-LP:n. En kassett-LP så obskyr att bara två användare på Discogs säger sig äga den.

10 låtar inspelade och mixade på bara två dagar, för 43 år sedan.

Vinylen släpps den 9 februari. Skivan är påkostat utförd och analogt behandlad i alla led, precis som om den hade getts ut på vinyl när den spelades in för 43 år sedan. Och den låter fantastiskt!

Här hittar du ”Yrkesmördare i livets tjänst” med 22 för många.

Publicerad den Lämna en kommentar

Coney Island Kid – stark temaplatta med The Mommyheads

The Mommyheads: Coney Island Kid

Nu släpper Fanfar! en ny LP med The Mommyheads. Bandets femtonde studioalbum är deras första temaplatta.

På den progressiva popens bakgator är The Mommyheads från New York kungar. Trots att bandet funnits, med ett längre avbrott efter sitt stora genombrott, sedan 1980-talet är det få som hört eller hört talas om dem. Det kan bero på bandets starka integritet eller något annat. Faktum är att vi som följt dem nära sett en fantastisk utveckling; det finns liksom ingen hejd på lusten att utforska och pröva sig fram.

På nya Coney Island Kid återkommer bandets frontfigur Adam Elk till sin barndom och uppväxten på Coney Island. Det är helt enkelt något av en tema- eller konceptskiva.

Skivan är också en naturlig uppföljare till fjolårets LP, den fantastiska Genius Killer, som smyger sig på lyssnaren och ganska obemärkt fäster sig vid hjärtat. Coney Island Kid har potential att bli samma milstolpe.

Du kan beställa Coney Island Kid direkt från oss som ger ut den eller fråga efter den i din skivaffär.

The Mommyheads: Why Aren’t You Smiling (Video)
Publicerad den Lämna en kommentar

Missa inte Robert Johnson hemma hos Strage

Hemma hos Strage med Robert Johnson

Nu tar Fredrik Strage emot Robert Johnson i sin eminenta podd Hemma hos Strage. Hör mannen bakom Robert Johnson and Punchdrunks om upp- och nedgång, Solna-mos och regler för vad man kan prata om i en skivaffär.

En av Sveriges främsta journalister inom populärkulturens område är Fredrik Strage. Sedan flera år driver han podden Hemma hos Strage, där svenska och internationella artister (inte oväntat) kommer hem till honom för ett förtroligt och grundligt samtal om artistens liv och utövande.

I det avsnitt som släppts idag samtalar Fredrik Strage med ingen mindre än Robert Johnson, sedan drygt trettio år frontman i Robert Johnson and Punchdrunks.

Det är förstås ett samtal präglat av Roberts syrliga humor och uppfinningsrika formuleringsförmåga. Ämnen som passerar revy är boxning, blues, bandet Suicide, Roberts egna böcker och vad som hände när han som taxichaufför körde Johnny Thunders gitarr från Arlanda.

Det här avsnittet vill du inte missa! Lyssna nu!

Publicerad den Lämna en kommentar

Enhänta Bödlar fyller 40 år och spelar på Rönnells i Stockholm

Enhänta Bödlar fyller 40 år

Ett av Sveriges första band inom industrimusiken, Enhänta Bödlar, bildades för fyrtio år sedan och det firas med en spelning på anrika Rönnells i Stockholm.

Valiant Dunkeldäld, också känd under sitt artistnamn Uddah-Buddah, bildade Enhänta Bödlar 1982. Genom radannonser i musikpressen spreds hemmainspelade kassetter och snart nådde bandet viss ryktbarhet för sin extrema, synth- och oljudsbaserade musik. De första åren var utgivningstakten hög och redan 1984 kom LP-skivan Ogreish Guttural Wounds. Under senare delen av 80-talet avtog livstecknen från Enhänta Bödlar, men år 2007 kom både LP-skivan Akustisk böldpest och CD:n Narkotisk nattvard.

Uddah-Buddah var tillbaka – inte minst på scenen. Efter den långa frånvaron och det faktum att bandets tidiga insats som industripionjärer spätt på ryktet, så har efterfrågan för Enhänta Bödlar ökat internationellt. De senaste åren har Enhänta Bödlar spelat i bland annat Litauen och USA.

Nu firar Fanfar! tillsammans med Rönnells antikvariat i Stockholm att Enhänta Bödlar fyller 40 år. Välkommen till Rönnells tisdagen den 6 december. Läs mer om Enhänta Bödlar på Rönnells.

Pressbild

Pressbild på Valiant Dunkeldäld i Enhänta Bödlar. Foto: Magnus Nilsson. Ange fotograf vid publicering.

Publicerad den Lämna en kommentar

Robert Johnson and Punchdrunks firar 30 år med exklusivt samlingsalbum

Robert Johnson and Punchdrunks: Solna, Texas 1992-2022

Legendariska Robert Johnson and Punchdrunks fyller 30 år och Fanfar! firar detta med att ge ut en genomarbetad samling med bandets egna favoriter.

Robert Johnson and Punchdrunks bildades i Solna i november 1992 av bandets evige frontfigur Robert Johnson. Redan från början satte man gasen i botten och bandets karaktäristiska stil var lika delar Link Wray, Ennio Morricone och slyngelaktig attityd.

Det tog inte lång stund innan bandet var ett respekterat namn inom den oborstade instrumentalrocken, både hemma i Sverige och internationellt. Genombrottet kom med albumet Fried on the Altar of Good Taste (2000) och året därpå fick man uppdraget att göra filmmusik till Fredrik Lindströms komedi Känd från TV.

Men snart nog – och typiskt för bandet – så tog man spjärn mot förväntningarna och utmanade sin egen publik genom att reinkarneras som synthduo. Robert Johnson and Punchdrunks har alltid gått sin egen väg, haft hög integritet och gjort saker med hög kvalitet efter eget huvud. 2017 kom den senaste originalplattan – den hyllade filmmusiken (till en film som aldrig kom till biograferna) Morte di Seeburg (också på Fanfar!).

Lagom till 30-årsjubileet kommer nu Solna, Texas 1992-2022 – en samlingsskiva på vinyl i begränsad upplaga. Den påkostade satsningen har Conny Nimmersjö från bob hund och KC BABY som exekutiv producent. Conny har grävt fram så bra mastertejper som möjligt i arkiven och sett till att låtarna mastrats om på bästa sätt. En högklassig produkt som vi är mäkta stolta över.

Skivan släpps digitalt och på LP den 9 december 2022.

Pressbilder

Ladda ned omslag till Robert Johnson and Punchdrunks: Solna, Texas 1992-2022

Publicerad den Lämna en kommentar

Genius Killer – magnifikt nytt album med The Mommyheads

The Mommyheads: Genius Killer

Nu släpper vi ännu ett fantastiskt album med de amerikanska indierocklegenderna The Mommyheads. På ”Genius Killer” fortsätter gruppen att återuppfinna sig själva.

Genius Killer är The Mommyheads nya album, det åttonde sedan deras oväntade återförening 2008.

Genius Killer är en uppfinningsrik platta som ljuder och sjunger med stor friskhet. Skivan uppvisar en fantastisk känsla för detaljer och den är ovanligt varierad i arrangemang och instrumentering. The Mommyheads har höjt en redan hög ribba och Genius Killer kan vara gruppens definitiva verk. Verkligen progressivt, ändå med en bevarad känsla för melodier.

Förhandsbeställ Genius Killer på vit vinyl i begränsad upplaga.

The Mommyheads: Idealist (från ”Genius Killer” 2022)

Här är lite tankar kring låtarna på Genius Killer.

Impulse Item

Fantastiskt intro, följt av en skön George Harrison/Beatles-vibe, när själva låten börjar (särskilt gitarrmelodin). Härlig ELO-liknande bakgrundskör i refrängen. Texten är påträngande och får dig att omvärdera ditt liv. ”…saker att göra som har ett bestående värde”. Vi trodde att detta skulle vara albumets pièce de résistance tills vi insåg att hela albumet är fullt av höjdpunkter.

Genius Killer

Vi gillar det lite kaotiska arrangemanget och utförandet. Här händer det massor av saker. Breaket med syntharpeggios…. mmmm… Proggaren i oss vaknar till liv. Harmoniskt känns det mer som ett ”typiskt” Mommyheads-spår, med alla de fantastiska egenskaper som vi Mommyhead-fans har lärt oss känna igen och älska.

She’s a Fighter

Vi älskar det faktum att leadsången sjungs i två oktaver samtidigt. Intressant ändring av taktart! Det påminner om någon Neil Young-låt. Älskar orgeln som dyker upp runt tre minuter in.

We Almost Lost It All

…ger lite andrum efter ett par hektiska, täta låtar. Reflekterande. En glad/sorglig låt. Påminner oss om The Band när de var som bäst, delvis på grund av det avslappnade groovet, Richard Manuel-liknande falsettsången och den smakfulla kombinationen av orgel och piano. Mycket vintage-klingande låt med massor av jordnära, akustiska ljud.

Distill Your Love Into That Dying Light

Funkiga tongångar. 70-talsvibbar och 70-talsljud. Påminner lite om Superstition av Stevie Wonder. Älskar titeln; bra råd. Texten är som en dystopisk men ändå hoppfull science fiction-roman. Och basen låter tjock och ondskefull.

Idealist

Känns som om det kunde ha varit en Todd Rundgren-låt (på den tiden när hans album fortfarande var relevanta). Intressant text. Vi känner alla någon som passar perfekt in på beskrivningen. Vissa rader får en att tänka på bandets egen Michael Holt. En tillfällighet?

Privilege

En annan groovy historia. Älskar tempot. ”Quirky power pop” i bästa bemärkelse av alla tre orden. Får en Todd Rundgren-känsla från den här också. Är det Jackie Simons som sjunger delar av låten tillsammans med Adam Elk?

Bittersweet

Mer andrum för lyssnaren. Det behövs förmodligen, på Genius Killer finns redan en massa musikalisk information att ta in. Det här känns som en mer ”normal” The Mommyheads-låt, med drivet i den huvudsakliga sången och de eftertänksamma, poetiska texterna. Vi får en gammaldags soulkänsla i den här, om än med popharmonier. Lite galenskap i slutet. Känns nästan som T. Rex.

One And The Same

Älskar den akustiska gitarrfiguren under versen. Den här känns också som en mer typisk The Mommyheads-låt. Något som är som att återknyta kontakten med en kär gammal vän.

First Five Seconds

Den här fick oss att skratta högt. Prog-intro deluxe! Och det som följer gör ingen besviken. Det här betyder att det faktum att King Crimson har slutat turnera blir en aning mindre bittert. (Riffet är lite som en King Crimson-gitarrfigur som spelas på orgel istället). Texten antyder besvikelse. ”Var allt det här värt det?” Om du frågar oss är svaret ”ja”. Och vi pratar inte om bandet. Det var förmodligen ett smart drag att inte öppna albumet med den här, men det är en perfekt avslutning: den lämnar dig helt nöjd, samtidigt som du vet att du snart kommer tillbaka för att höra mer.

Grattis, The Mommyheads, till ett magnifikt album.

The Mommyheads: Genius Killer
Publicerad den Lämna en kommentar

Sensationella fyndet The Roxton Giants på ”4 Songs EP”

The Roxton Giants

Idag släpps ”4 Songs EP” med Roxton Giants, det första livstecknet från gruppen på femtio år. Deras spaghettivästern-doftande rocksteady har legat i träda tills Per Thorsell ropade in deras skiva på auktion.

Man vet lite eller ingenting om gruppen The Roxton Giants. Bandet verkar ha varit aktivt i eller runt Roxton, Texas i slutet av 60-talet, möjligen in på 70-talet. De enda kända exemplaren av deras skivor dök upp på en auktion i Sverige häromåret och köparen – Per Thorsell, känd från band som Robert Johnson and Punchdrunks och The Hi-Winders – tog en chansning och ropade in dem. Han blev inte besviken. Återutgivningen av 4 Songs EP är det första livstecknet från gruppen på 50 år.

Från EP:n hämtar vi Greasy, en instrumentell, släpig och osande blandning av ska/rocksteady och italiensk spaghettivästern. Låten är inspelad i USA troligen i slutet av 60-talet och återutges från det enda kända exemplaret av bandets kanske enda EP.

The Roxton Giants: Greasy
Publicerad den Lämna en kommentar

En på en miljon är ett starkt livstecken från KC BABY

KC BABY - En på en miljon

Sommaren inleds med ett starkt livstecken från KC BABY, det lilla bandet med de stora känslorna. 1 / 1 000 000 är titeln på deras nya singel.

KC Baby vill med sin nya singel och video hälsa att de lever och mår bra. Mer musik kommer framöver. Ett album är planerat att spelas in hösten 2022.

1 / 1 000 000 (uttalas ”En på en miljon”) handlar om det bra och dåliga med att nöja sig med det man har.

Kajsa Magnarsson spelar synth och sjunger, Conny Nimmersjö spelar gitarr och körar, Christian Gabel har producerat och spelat in i Studio Cobra, och David Sabel spelar bas.

1 / 1 000 000 är en somrig indielåt att sjunga med till. Kajsa är mycket nöjd med att hon fått in ett house-piano. Conny är mest bara nöjd.

Video av Astrid Askberger.

1 / 1 000 000 (En på en miljon), video av Astrid Askberger

Fakta

Artist: KC BABY
Titel: 1 / 1 000 000 (En på en miljon)
Format: Digital singel
Release: 2022-06-03
Producent: Christian Gabel
Omslag: Esther Jemth
Foto: Hampus Andersson (fotograf), Sara Björnstedt (stylist)

Publicerad den Lämna en kommentar

Evig tid pekar ut en ny riktning för KC BABY

KC BABY: Evig tid

Det lilla bandet med de stora känslorna är tillbaka. Den här gången får vi möta ett KC BABY med ett poppigare sound – en föraning om nästa års album.

KC BABY är Kajsa Magnarsson och Conny Nimmersjö. Tillsammans spelar de passiv-aggressiv elektropop och de debuterade 2018 med albumet Lila blå. Genombrottet kom 2020 med singel Pratade, lyssnade som nådde lyssnare långt utanför Sveriges gränser.

Conny Nimmersjö, till vardags i bob hund, berättar om den nya singeln, Evig tid:

Kajsa köpte ett DNA-test till oss och det blev starten för ett maniskt släktforskande. Texten är influerad av våra äldsta släktfoton. Musikaliskt sett har vi inspirerats av det vårt tvååriga barn helst dansar till – Fleetwood Mac och Roxy Music.

Med Evig tid återvänder duon KC BABY med en stark renodlad poplåt. Evig tid är mer traditionellt producerad än tidigare releaser. Christian Gabel ansluter på trummor och David Sabel på bas.

Det är roligt att prova ett annat sound, säger Kajsa Magnarsson. Den här låten är poppigare än vår tidigare musik, men den som saknar rundgång och noise kommer att få sin beskärda del på det album som kommer nästa år.

Evig tid släpps den 19 november 2021 som digital singel på Fanfar! Låten har text av Kajsa Magnarsson och musiken är skriven av Kajsa Magnarsson och Conny Nimmersjö.

Publicerad den Lämna en kommentar

The Mommyheads spelar hela ”New Kings of Pop” online den 3 april 2021

The Mommyheads fotograferade av Christina Lane

The Mommyheads kommer att spela sin LP New Kings of Pop i sin helhet på påskafton, lördagen den 3 april. Missa inte denna unika spelning online.

Indiepop-hjältarna The Mommyheads fortsätter att utveckla sin musik och sitt angreppssätt på det vi känner som populärmusik.

The Mommyheads är ett indiepopband som i sin första inkarnation verkade från omkring 1987 till 1998, upplöstes i ett decennium och är sedan 2008 återförenade. New York-bandet har jämförts med XTC, och visst är lekfullheten och viljan att utmana det förutsägbara gemensam. Sedan albumet Future You ger Fanfar! ut The Mommyheads skivor i samarbete med bandet själva.

Det senaste albumet är fantastiska New Kings of Pop. På påskafton kan du avnjuta en livestream med bandet, där man framför New Kings of Pop i sin helhet. Det har talats om en del överraskningar också.

Det här är bara dumt att missa! Gör inte det!

Ett är kostandsfritt att se spelningen, men du är förstås välkommen att donera till The Mommyheads genom PayPal.

Följ uppdateringar om spelningen på Facebook – och sprid gärna detta till dina vänner!

Tid

Lördag den 3 april 2021, klockan 23:00 (svensk tid, om vi räknat rätt)

Plats

Online. Här är länk till spelningen på YouTube.