The Roxton Giants

The Roxton Giants

Lite eller inget är känt om The Roxton Giants, ett bortglömt band från Roxton, Texas. De förtjänar inte bara att lyftas fram – detta sensationella fynd kräver en renässans.

The Roxton Giants är i våra dagar ett bortglömt namn, för att inte säga helt och hållet okänt. Gruppen tycks ha verkat under senare delen av 60-talet och kanske en bit in på 70-talet, men letar man spår efter dem så går man i huvudsak bet. När nu Fanfar! återutger en EP med gruppen – 4 Songs EP – så har vi genom intensivt detektivarbete nått den nuvarande rättighetsinnehavaren till det ursprungliga bolaget. Men upphovsmannen till låtarna, Clarence Van Cleef, är om inte död så i alla fall uppslukad av jorden. Det är ungefär vad vi vet om The Roxton Giants.

Hursomhelst är vi mycket glada för att kunna fästa ljus på denna sköna blandning av rocksteady och italiensk spaghettivästern-musik. Allt tack vare Per Thorsell, känd från Robert Johnson and Punchdrunks, Hi-Winders och många andra band.

Per Thorsell berättar:

På en auktion 2021 så ropade jag in en packe med vinylskivor, osedd och på vinst och förlust. I den här högen fanns några 4-spårs EP-skivor med The Roxton Giants. I den lilla information som går att hitta sägs det att bandet troligtvis kommer från just Roxton i Texas, USA. Det fanns ett band där med detta namn i slutet av 60-talet och i början av 70-talet. Medlemmarna verkar ha varierat under åren. De tycks också ha börjat som blues- eller r’n’b-band, men övergick senare till ska/rocksteady; inspirerade av band som Skatalites. De gjorde väl ett antal spelningar, men så vitt jag vet bara i USA.

Per Thorsell

Nu drömmer vi om att kunna ge ut mer musik med The Roxton Giants.