The Mommyheads

The Mommyheads

The Mommyheads är det amerikanska indiepop-bandet som gått sina egna vägar allt sedan gruppen bildades 1987. Medlemmarna gick fortfarande i high school hemma i New York, när de började utforska popmusik med helt fria tyglar. En ofrånkomlig jämförelse finns i engelska XTC, där The Mommyheads har samma känsla för snygga melodier i kombination med viljan att bryta det invanda, det förväntade.

The Mommyheads gav ut ett antal skivor på olika småbolag, spelade flitigt på legendariska CBGB i hemstaden och nådde en konstnärlig höjdpunkt med albumet Bingham’s Hole (1995). Ryktet om bandet började få snurr och de skrev på kontrakt med stora Geffen.

Och just mötet med musikbranschens jättar blev en tvärvändning för den fantasirika och entusiastiska samlingen musiker. Geffen hade ekonomiska problem och bandet fick sparken redan innan det självbetitlade albumet nådde skivtallrikarna. En tid med möten och advokater följde och bandet lade ned verksamheten efter en sista spelning i februari 1988.

Men det där ryktet, det levde vidare. Över hela världen fanns det nu fans, som satte The Mommyheads som sina favoriter. Och att bandet försvann från estraderna ändrade inte på det, snarare tvärtom.

Till slut blev det uppenbart också för bandets medlemmar, som sedan nedläggningen träffats mycket sporadiskt, att det fanns ett starkt intresse för att bandet skulle visa något livstecken.

Sagt och gjort. Tio år efter den första inkarnationens död återuppstod The Mommyheads. Sedan 2008 har man gett ut nya skivor och turnerat flitigt – inte minst i Sverige, där man har och har haft en skara särskilt hängivna fans.

På svenska Fanfar! har The Mommyheads gett ut albumen Future You och New Kings of Pop på vinyl. I augusti 2021 släpps albumet Age of Isolation. I samband med att den nya skivan släpps kommer The Mommyheads att turnera i Skandinavien tillsammans med Eggstone.

Medlemmar i The Mommyheads

  • Adam Elk, sång, gitarr, keyboard
  • Michael Holt, keyboard och sång
  • Dan Fisherman, trummor och sång
  • Jason McNair, bas
  • Jackie Simons, gitarr, keyboard, sång

Adam Elk heter egentligen Adam Cohen, men uppträder under artistnamn för att undvika att misstas för Leonard Cohens son (vilket han alltså inte är).

Diskografi

Länkar

Press

Lyssna på The Mommyheads