22 för många (foto: Björn Sveding)

22 för många

Hög tid att lyfta fram fenomenet 22 för många, Stockholmsbandet som stakade ut en väg ut ur punken och in i något helt annat. Som samtiden inte var redo för och knappast ens vår egen tid.

22 för många var ett rockband i Stockholm som var verksamt omkring 1980-1983. Bandet var sprunget ur punken, men med 22 för många ville man bryta sig loss från den musikrörelse som man tyckte hade stelnat precis lika mycket som alla rörelser före den.

Trots att medlemmarna hade väldigt olika personligheter och drivkrafter, och dessutom bara var runt tjugo år gamla, hittade man ett eget och moget sound. Redan från de första inspelningarna hör man att det är 22 för många som spelar. Basisten Catarina Silverforsen var också något så ovanligt under den här tiden, som en kvinnlig medlem i en i övrigt manlig sättning – utan att spela en mindre roll än de andra. Snarast kanske tvärtom.

22 för många måste anses vara helt unika. Musiken var nyskapande även i en internationell jämförelse, i texterna vågade man vara både allvarlig och ironisk och på scen var bandet mer en musikteatergrupp än en poserande kliché. 22 för många var intensiva och de utmanade sin publik. Självklart förstods de inte av sin samtid och framgångarna uteblev i princip helt.

Trots allt lyckades bandet spela in två kassettalbum, en LP, en EP samt en aldrig utgiven LP för det i sammanhanget lite större bolaget Mistlur.

Eftersom medlen var små och bandet gjorde det mesta själva, så är den tekniska kvaliteten på utgåvorna långt ifrån den bästa. Kassettalbumen är utgivna på billigast möjliga sätt och originaltejperna har länge antagits försvunna. Tills nu. Fanfar! har efter lång efterforskning lokaliserat de olika inspelningarnas rimligen bästa format. Vår långsiktiga önskan är att tillgängliggöra 22 för många hela katalog på ett eller annat sätt.

Ett sensationellt fynd är den första kassett-LP:ns mastertejper. Materialet finns tillgängligt på internet, men då i svajiga kopior från kassetten. Kvaliteten på mastern är häpnadsväckande.

Vi vill med albumet Yrkesmördare i livets tjänst göra 22 för många rättvisa och ge ut den första kassetten på det sätt som den hade kommit ut i sin tid, men med bästa möjliga förutsättningar. Detta är alltså en LP-skiva på vinyl, där alla steg från master till färdig skiva är analoga.

Det finns billigare och enklare sätt att göra detta på, men dels är syftet att lyfta fram denna bortglömda musikskatt – dels är det en del av berättelsen kring den här skivan. Ingen tjänar på att slarva bort 22 för många, igen.

Här är ett smakprov på 22 för mångas musik. Observera att exemplet är taget från kassetten, inte från den LP-skiva som vi nu släpper – där källan är mastertejp från studion.

22 för många: 10 minuter kvar (från kassett)

Medlemmar

 • Henrik Franzén, sång
 • Catarina Silverforsen, bas och sång
 • Mikael Söderlund, gitarr
 • Patrik ”Putte” Wetterström, trummor
 • (Genom åren medverkade flera olika trummisar)

Diskografi

 • 22 för många (MC, 1981)
 • 22 för många (LP, Futurax 1982)
 • Förgiftad av kärlek (EP, Futurax 1983)
 • I afton trans (MC, TFM 1983)
 • Tokfansmännen i luftballongen (Outgiven LP, Mistlur 1983)
 • Yrkesmördare i livets tjänst (LP, Fanfar! 2024)

Foto

Björn Sveding

Pressmaterial